Nasehat Imam Hasan al-Bashri “Perbanyaklah berteman dengan orang-orang yang beriman

Nasehat Imam Hasan al-Bashri “Perbanyaklah berteman dengan orang-orang yang beriman. Karena mereka memiliki syafaat pada hari kiamat.”
Imam syafi’i berkata
“Jika engkau punya teman – yg selalu membantumu dalam rangka ketaatan kepada Allah- maka peganglah erat-erat dia, jangan pernah kau lepaskannya. Karna mencari teman -baik- itu susah, tetapi melepaskannya sangat mudah sekali”
Ciri-ciri sahabat sejati menurut Imam Al Ghazali :
1. Jika kau berbuat baik kepadanya, maka ia juga akan melindungimu.
2. Jika kau merapatkan ikatan persahabatan dengannya, maka ia akan membalas balik persahabatanmu itu.
3. Jika kau memerlukan pertolongan darinya, maka ia akan berupaya membantu sesuai dgn kemampuannya.
4. Jika kau menawarkan berbuat baik kepadanya, maka ia akan menyambut dgn baik.
5. Jika ia memperoleh suatu kebaikan atau bantuan darimu, maka ia akan menghargai kebaikan itu.
6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik darimu, maka maka ia akan berupaya menutupinya.
semoga Bermanfaat dan dpt kita amalkan…

Kamipun Bertanya Mana Dalilnya?, 1

Kamipun Bertanya Mana Dalilnya?
1. Mana dalilnya? tentang pengharaman Ummat Nabi Muhammad SAW merayakan hari kelahirannya dan gembira atas kelahirannya sebagai pembawa Rahmat bagi alam semesta dan pemberi syafaat dihari kiamat???
2. Mana dalilnya? Keluarga Nabi SAW, dan Khulafa’ Rasyidin (Abu Bakar, ‘Umar, ‘Utsman dan Ali) mengatakan tentang melaksanakan acara maulid Nabi saw dan gembira atas kelahirannya itu haram ???
3. Mana Dalilnya? Diharamkan para sahabat Nabi SAW, Para Tabiin, Ulama tentang maulid Nabi yg didalamnya ada pembacaan Ayat Al-Qur’an, Dzikir, sholawat dn Nasihat kebaikan?
4. Mana Dalilnya? Nasyid/Qoshidah yang selalu disenandungkan oleh para sahabat para ulama dalam acara maulid Nabi itu diharamkan?
5. Mana Dalilnya? Para Tabi’in dan Tabi’ut Tabi’in seperti Imam Syafi’i ra, dan lainnya juga melarang pelaksanakan maulid Nabi ?
6. Mana Dalilnya? Yg mengatakan persamaan tentang acara maulid Nabi dan acara natal yesus ? apakah ada bernyanyi dll?
7. Mana Dalilnya? orang yg pertama kali suka bersyair pujian utk Nabi saw dilarang dan diharamkan?
8. Mana Dalilnya? Yg mengatakan Nabi Saw tidak pernah merayakan dan gembira serta bersyukur atas kelahirannya?
9. Mana Dalilnya? Jika Khulafa’ Rasyidin dan para sahabat lainnya mengetahui hukum maulid Nabi saw itu haram dan dilarang, dan mereka tidak mengerjakannya.
#Jika anda dan kelompok Madzhab sempalan kalian tidak mendapatkan jawaban atas pertanyaan2 diatas, kalau begitu dari mana anda mengatakan amalan yang diajarkan Nabi SAW dan para Sahabat ra, tak pernah dikerjakan oleh Rasululloh SAW, tidak pula Khulafa’ Rasyidin, dan tidak pula para sahabat lainnya itu haram???
#Atau anda lebih tahu dari mereka dan lebih alim dari para ulama??? Atau anda muridnya iblis laknatullah yg tidak suka dan gembira atas kelahiran Nabi Muhammad SAW, serta mengkafirkan sesama muslim? Agama Islam ialah yang diajarkan oleh Rasululloh SAW, dan diamalkan oleh para sahabatnya ra, juga para pewarisnya para Alim ulama.

Aku tidak bisa mengucapkan selamat hari ibu di media sosial karena ibuku tidak punya media sosial bahkan hape pun tak punya meskipun kami mau…

Aku tidak bisa mengucapkan selamat hari ibu di media sosial karena ibuku tidak punya media sosial bahkan hape pun tak punya meskipun kami mau membelikan nya untuk beliau tetapi ditolaknya
Ibuku dan alm ayahku selalu ada didalam setiap doaku
Bagiku tidak ada hari ibu karena setiap harinya ibuku selalu bersamaku
Syurgaku, cintaku, sumber kekuatanku maafkanlah kami sebagai anakmu
Hari ibu bukan hari ini saja tetapi hari ibu adalah hari dimana kita berbakti kepada mereka setiap harinya.

Sulthonul Qulub Alhabib Munzir Almusawa, kita diajarkan oleh Baginda Rasulullah Saw, apabila seorang mukmin ia berkaca di depan kaca, ia melihat…

Sulthonul Qulub Alhabib Munzir Almusawa
kita diajarkan oleh Baginda Rasulullah Saw, apabila seorang mukmin ia berkaca di depan kaca, ia melihat bentuk dan rupa yang diberikan oleh Allah Swt kepada dirinya, akan tetapi bentuk rupa yang dhahir terlihat, maka jangan lupa juga kata Rasulullah Saw yaitu akhlak atau budi pekerti yang baik.
Sehingga Nabi Muhammad Saw mengajarkan kepada kita satu (do’a) apabila kita berkaca,“Allahumma kamaahassanta khalqiy fahassin khuluqiy”
(doa ketika bercermin)
“Ya Allah sebagaimana Engkau sempurnakan bentuk dan rupaku, Engkau perindah bentuk dan rupaku, Engkau perbaiki juga bagaimana bathinku yaitu dengan akhlak yang mulia”
Ketahuilah!
Bentuk dan rupa yang dhahir yang apabila rupa kita kurang baik, niscaya akhirnya kita (juga akan)meninggal dunia,apabila dikubur selesai lah( akan hal ) itu bentuk dan rupa yang tidak baik.
Akan tetapi bentuk rupa yang bathin, yang tidak terlihat terkecuali dilihat oleh orang – orang tertentu yang diijinkan oleh Allah Swt.
yaitu akhlak yang mulia,
dan itulah akan terus terbawa kepada orang ini sampai nanti hari kiamat berjumpa dengan Allah Swt.
Sebagaimana kita merawat diri kita, merawat bentuk rupa kita pun, kita diajarkan oleh Baginda Rasulullah Saw. untuk memperbaiki akhlak kita, budi pekerti kita,sehingga Allah Swt melihat bukan hanya dhahir kita akan tetapi bathin kita juga

Syeikh Dr Mu’taz Sobaini seorg Musnid dari bumi syam

Syeikh Dr Mu’taz Sobaini seorg Musnid dari bumi syam. Antara ank murid kpd Syeikh Yassin Fadani semasa menuntut ilmu d makkatul mukaromah. Di atas pentas FASTAQIM sebentar td beliau sgt menekankan aspek perpaduan ummah. Teguran beliau supaya kita jgn habiskan masa dgn bergaduh soal2 khilaf mazhab dan furuk. Kenali musuh kita yg sebenar iaitu barat dan zionis pesan syeikhuna. Di zmn ini islam betul2 dibawah.. Tiada cara lain melainkan dgn berganding bahu utk perkuatkan ekonomi dan siasah islam itu sendiri. Barat sedang mengatur langkah utk menyibukkan umat islam dgn perkara2 yg sia2.. Bergaduh soal mazhab, furuk dan perbezaan pendapat. Sehingga umat islam lupa utk menjaga ekonomi dan negara sehingga barat dpt mengawal sepenuhnya negara2 islam tatkala umat islam itu sendiri sibuk bergaduh sesama kiblah….

fitnah akhir zaman, Yang benar dibungkam, yang sesat dibiarkan

fitnah akhir zaman
Yang benar dibungkam, yang sesat dibiarkan.
Yang lurus dianggap radikal, yang menghancurkan
ditumbuhsuburkan.
Yang beragama malu dengan agamanya, yang tak
beragama bangga dengan kesuksesannya.
Yang kaya angkuh, yang miskin sombong dengan
kemiskinan.
Yang berkuasa menzalimi, yang dikuasai anarkis.
Yang lurus dibengkokkan, yang bengkok seakan
lurus.
Yang hebat miskin pencitraan, yang hancur kaya
pencitraan.
Benarlah, sabda Rasulullah SAW: “akan terjadi,
bersatunya bangsa-bangsa didunia menyerbu kalian
seperti sekelompok orang menyerbu makanan”.
Salah seorang sahabat bertanya: “apakah karena
jumlah kami dimasa itu sedikit”. Rasulullah
menjawab : “jumlah kalian banyak tapi seperti buih
dilautan. Allah mencabut rasa takut dari dada
musuh-musuh kalian dan Allah menanamkan
penyakit ‘wahan’ dalam hati kalian.” Lalu ada
yang bertanya lagi :“apakah penyakit ‘wahan’ itu
ya rasulullah?” Beliau bersabda : “ Cinta kepada
dunia dan takut mati!”.
Astagfirullah,

Radio Rodja 756 AM INFO PENTING: Sehubungan dengan beredarnya info tabligh akbar, Syaikh Abdurrazaq di Masjid Istiqal Jakarta, maka, dengan ini…

Radio Rodja 756 AM INFO PENTING: Sehubungan dengan beredarnya info tabligh akbar
Syaikh Abdurrazaq di Masjid Istiqal Jakarta, maka
dengan ini kami sampaikan bahwa: – Info tersebut belum fix dan masih dalam proses
negosiasi
– Untuk info resmi tentang tabligh akbar tersebut
insya Allah akan dirilis melalui website kami di www.radiorodja. com dan akun-akun sosial media resmi Rodja.
– Mohon bagi teman-teman untuk tidak
menyebarluaskan info tabligh akbar tersebut sebelum ada info resmi dari kami. Demikian, semoga bisa dipahami dengan baik.
Jazakumullahu khairan

Alhamdulillah

Alhamdulillah. Pagi ini sempat bertemu Syaikh Dr Ali Al-Zahrani, Pensyarah Jabatan Dakwah dan Usuluddin Universiti Islam Madinah.
Beliau sedang melakukan kajian mengenai “Pengurusan Kebajikan Anak-anak Yatim di Negara-negara Umat Islam”.
Saya sempat membantu dalam menterjemah beberapa maklumat berkaitan dan menyerahkan kepada beliau sebagai sumber kajian. Hanya sempat diserahkan dengan tulisan tangan. Jika pihak penyelidik melihat di Malaysia ini ada yang boleh diambil manfaat, ada kemungkinan mereka akan datang semula utk ziarah dan lawatan rasmi.
Saya memperkenalkan beliau kepada Darul Kifayah, sebuah rumah perlindungan anak yatim dan fakir miskin di Kuala Lumpur yang dibiayai oleh Baitulmal Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan menerusi seliaan Bahagian Pembangunan Insan, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan.
Inilah antara hasil penggunaan dana zakat yang dilakukan secara konsisten dan menelan belanja yang agak besar. Terima kasih atas sokongan dan perhatian para muzakki. Moga ganjaran hebat menanti kalian di laman syurgawi yang indah menawan.
Sedikit perkongsian mengenai Darul Kifayah yang pernah tesiar di media. Walaupun bertarikh pada 2009 namun masih relevan untuk dibaca.
http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp…

SOCSO kena belajar dengan EPF kaedah pengurusan pendaftaran

SOCSO kena belajar dengan EPF kaedah pengurusan pendaftaran. EPF sangat pantas, dekat kaunter je boleh setel. SOCSO ambil masa seminggu tak setel. Call tarak angkat, PIC sorang, dia cuti sakit, tak jalan job.
Adakah blame aku tak buat awal-awal January, awak galakkan majikan mencarum, tapi tak semua majikan ni besar, ada dept HR & management. Semua urus sendiri.
Seriously.