Regarding the Dome of the Rock in Jerusalem, I once heard a student of Keith Kritchlow, who is a professor in Sacred Architecture

Regarding the Dome of the Rock in Jerusalem, I once heard a student of Keith Kritchlow, who is a professor in Sacred Architecture. I heard this professor give a lecture, and he said,
‘It is almost a perfect design, but there`s only one problem. It`s lacking the intermediary piece.’
And what he said is, the Dome represents Heaven, and the octagonal base represents Earth. But there is not an intermediary piece, and in architecture, this is something that is lacking, because we always need that intermediary piece and you`ll see this in many sacred structures; a third piece. I went up to him, and this is ilḥām, Alḥamdulillāh. I went up to him, after the lecture and said,
`With all respect to your knowledge, I’m not an architect, and my knowledge is very little in this field. But you are mistaken; there is a reason why they left out that piece.’ And he said, `What is that?’ and I said, This represents the meeting of Heaven and Earth, without intermediary, because this represents the meeting that the Prophet (ﷺ) had with his Lord, without the mediation of Gabriel, and he just he literally just said, ‘Wow’ – which is the way non-Muslims say subḥān’Allāh.
Shaykh Ḥamza Yūsuf

Pasang radio selangor dan dengar siaran langsung

Dulu saya fans steven gerard. seronok tengok dia shoot dari luar kotak penalti.
Kalau dia main, saya tengok game. Kalau dia tak main, saya balik terus.
sekarang, dia dah bersara. saya pun tak ambil peduli pasal EPL.
Tak ada apa berlaku pada liverpool dan EPL selepas saya berhenti jadi fans.
Dulu saya selalu dengar bola sepak selangor. ya, dengar, bukan tonton. Pasang radio selangor dan dengar siaran langsung.
Sampai tengok di TV. Sampai pergi stadium.
Kemudian stop pergi stadium. Kira bukan fans lagi. Cuma ambil tahu dari berita sukan.
Tak ada apa yang berlaku pada kelab selangor selepas saya berhenti jadi penyokong.

Telstar18 adalah bola rasmi Piala Dunia FIFA 2018 Russia

Spesis2 bola rasmi piala dunia bermula dari edisi tahun 1994 iaitu edisi pertama aku mula layan live world cup
1994 : Questra
1998 : Tricolore
2002 : Fevernova
2006 : Teamgeist
2010 : Jabulani
2014 : Brazuca
2018 : Telstar 18
Kelahiran semula ‘Bintang Televisyen’ inspirasi dari piala dunia 1970 Mexico. Corak hitam putih yang mengubah terus rekabentuk warna bola sepak moden untuk dipadankan dengan tv hitam putih pada waktu itu.
Telstar18 adalah bola rasmi Piala Dunia FIFA 2018 Russia. Di lahirkan semula setelah 48 tahun, Telstar18 disertakan sekali dengan cip NFC dan bole di sambung kepada aplikasi smartphone sesuai dengan peredaran zaman.
Bakal memasuki pasaran Malaysia tak lama lagi la kot. Harga anggaran bakal melepasi RM400+. (Prodirectsoccer : £130)
World cup football collector and enthusiast dah bole la prepare duit tabungan untuk rembat bola ni sebiji.

ROMBONGAN PELABUR DARI CHINA MENINJAU SUNGAI PAHANG

ROMBONGAN PELABUR DARI CHINA MENINJAU SUNGAI PAHANG… Hari ini seharian saya membawa rombongan 14 pelabur dari Negara China menyusuri Sungai Pahang dari Kuala Sg Semantan di Daerah Temerloh hingga ke Kuala Sg Bera di Daerah Bera sejauh kira-kira 20 kilometer.
Tidak jelas apa sebenarnya projek yg ingin mereka labur kerana mereka tidak boleh berbahasa Inggeris.
Tugas saya cuma membawa mereka ke tempat-tempat yg sudah ditandakan dalam peta Sg Pahang yg mereka bawa bersama.
Yang agak pelik sedikit, mereka akan mengambil gambar setiap lokasi yg ada bongkah batu besar sama ada di tebing sungai atau di dalam sungai.
Apa pun, rombongan rakyat asing ini nampaknya amat menghargai keindahan Sg Pahang yg airnya semakin hari semakin tercemar.
Saya juga agak terkilan dgn kewujudan begitu banyak lombong pasir yg bukan sahaja mencacatkan pemandangan sungai terpanjang di Semenanjung itu, malah operasinya yg tidak terkawal juga menyukarkan laluan bot, khususnya bot persiaran.

SAYA TIDAK AKAN “BERSARA” DARIPADA PERJUANGAN

SAYA TIDAK AKAN “BERSARA” DARIPADA PERJUANGAN…. Sejak saya mengumumkan perletakan jawatan saya sebagai Pengerusi PEKA Pahang berkuatkuasa mulai 1 Disember 2016, saya dihujani dengan pelbagai pertanyaan drp sahabat dan penyokong saya.
Hari ini pula saya ditemubual oleh wartawan berhubung perkara yg sama.
Antara soalan yg diajukan… adakah saya akan “bersara” drp perjuangan alam dan hak asasi rakyat?
Jawapanya: Tidak sama sekali! Sebaliknya saya akan terus berjuang dan memperkasakan lagi perjuangan ini dalam wadah yg lebih besar dan bebas berteraskan semangat “PERJUANGAN DRP RAKYAT MARHAEN UTK RAKYAT MARHAEN”.
Jawapan saya itu bagaimanapun turut mengundang persoalan adakah saya tidak cukup bebas berjuang dalam PEKA dan adakah PEKA bukan pertubuhan yg didokong oleh rakyat marhaen?
Saya tidak mahu komen panjang lebar, tetapi cukuplah saya katakan bahawa perjuangan saya bukan kerana PEKA, sebaliknya perjuangan saya sudah lama sebelum PEKA wujud lagi dan diri saya umpama pipit yg tidak mungkin dapat terbang tinggi bersama kawanan enggang.
Saya juga turut ditanya sama ada saya kecewa dgn ketidakhadiran “orang kuat PEKA” ketika saya berdepan kes saman oleh Penolong Pentadbir Tanah Daerah Temerloh yg baru selesai perbicaraannya.
Persoalan ini juga saya tidak mahu ulas panjang lebar tetapi cukuplah kalau saya katakan “dalam mana2 perjuangan, semangat setiakawan ketika berdepan cabaran perjuangan adalah satu kewajipan”.
Saya harap dgn penjelasan ini tidak timbul lagi isu perletakan jawatan yg hanya saya sandang hanya setahun lebih itu.
Isu alam sekitar di negara kita amat besar kerana sikap rakus dan tamak segelintir manusia yg ada kuasa serta ditambah pula dgn gejala rasuah yg semakin berleluasa dalam kalangan pentadbir dan penguatkuasa.
Justeru, marilah kita bersama-sama menggalas perjuangan Ini demi masa depan kehidupan anak cucu kita semua serta makhluk Tuhan yg lain. Salam perjuangan! (Secebis kisah perjuangan marhaen…)
#suaraalam

Ramai giler orang suke bitcoin atau cryto currency sekarang

SKIM CRYPTO CURRENCY YANG BARU
.
.
Ramai giler orang suke bitcoin atau cryto currency sekarang. Tapi jangan tersalah masuk dah la. Bukan sikit2 harga tu, smua in USD. Takot tersadung, apa pun tak dapat.
.
.
Cita pasal nak cepat kaya, nak buat investment ribu2 la, tapi bile kita cerita pasal ‘Emergency Fund’ die cakap nanti dulu. Apa Hal ! Sebelum melabur make sure financial foundation kuat dulu. Kang xpasal2 kereta kena jual, rumah kena lelong sbb kena scam.
.
.
Sebelum melabur dalam cryto ni, make sure check dulu dengan bank negara tentang syarikat tu. Takot nanti menyusahkan yusof azmi (PPIM) pulak. Tak pasal2 abam kena berjaga malam tengok fb live dia, sambil makan twisties & tersenyum riang.

masa belajar jadi mak bidan, saya kena sekurang kurangnya :, 1-sambut 30 kes bersalin normal, 2- 1 kes homebirth, 3- 15x pengalaman performed…

masa belajar jadi mak bidan, saya kena sekurang kurangnya :
1-sambut 30 kes bersalin normal
2- 1 kes homebirth
3- 15x pengalaman performed episiotomy dan menjahit
4- ada kajian kes utk improve quality care.
“keberkesanan kelas antenatal bagi ibu pertama kali “( ni tajuk saya buat dulu??)
dlm tempoh setahun kena selesaikan teori dan praktikal. ingat boleh habis cikgu nak ajar 1 buku tex setebal 3 inci tu. kalau tak baca dan habis sendiri memang tak usik la buku tu. hanya akan tumpu kpd soalan lulus periksa.
tu zaman saya….zaman ni dah dikurangkan dan ada yg tdk perlu lagi
saja aja nak bagitahu…
supaya jgn lupa staff bernama misi bidan.

jiwa saya gembira

jiwa saya gembira…
badan saya stress
2 minggu sakit kepala
tanpa mc utk 2 pekerjaan
semalam panggil Adylla Azmin urut all body.
alhamdulillah hari ni 98% sakit kepala hilang.
puas dah refer ENT,phisician. tak hilang.
pain score utk 2 minggu tu sama aje.
ajaibnya lepas di urut ia hilang 98%.
moden medicine dirujuk utk mencari punca, ketepatan masalah. cara rawatan adalah pilihan. tanpa meninggalkan rawatan moden. rawatan moden mengawal simptom menjadi teruk….alternative medicine membantu proses penyembuhan, menguatkan tubuh, mengurangkan stress dan meningkatkan immune dan kekuatan badan. kombinasi yg baik. maka kenapa angkuh membangga diri kerana status pelajaran yg lebih tinggi dari mereka.
yg menyembuh adalah Allah. balik la kepada sang pencipta.

menggilap dan ronovasi rumahtangga

menggilap dan ronovasi rumahtangga.
bahagia apa yg para isteri dan suami cari?
bahagia apa keutamaannya?
kadang2 saya rasa apa tujuan mereka berkahwin?
10 tahun perkahwinan tiba2 hambar. tiba2 kurang manisnya. ada yg tdk sampai 10 tahun perkahwinan . kebanyakkan lelaki, menjadikan issu ,menyalah isteri kerana perkahwinan hambar agar menghalalkan kecurangan mereka
menjadi buruk bila tradisi masyarakat meletakkan wanita yg harus up to date dlm rumahtangga. wanitA harus sentiasa cantik,mantap, pandai masak, segala galanya wanita.
di mana kewajipan lelaki? harus kukuh ekonominya. sentiasa kacak dan berstamina tinggi. harus romantis hingga akhir usia. memahami ,rajin, dan penuh kejutan. pemimpin tegas yg kukuh bukan layu . teguh agamanya dia lah pemimpin dan imam di rumah yg akan memimpin isteri dan anak2 ke syurga..itulah lelaki dambaan wanita.
rumahtangga harus sentiasa dironovasi di gilap. di reformasi agar sentiasa nampak indah.
tujuan perkahwinan kerana cinta,kasih sayang dan ibadah pada Allah.
berubah utk menjadi yg terbaik.
jgn tersilap langkah menuju kehancuran jika tdk sanggup menanggung beban tangjwb.
pandang wajah anak2 dan isteri.
pandang wajah sendiri.
makin mudakah aku?
kukuhkan ekonomi, jgn menambah isteri jika itu bukan keperluan. layari kapal yg ada, insyaAllah destinasi bahagia akan sampai…
poligami itu beban. jadi jgn menambah beban. bukan semua lelaki layak. ia syariat bukan kewajipan utk situasi sekarang. kalau sanggup mengemudi byk kapal serentak silakan. tapi jika tak sanggup hingga ada yg karam. mohon undur dan jgn buat penganiayaan kpd wanita dan anak2 yg di lahirkan.

pentingnya ” midwife” dlm penjagaan wanita

pentingnya ” midwife” dlm penjagaan wanita . supaya masyarakat memahami peranan mereka dan kebolehan mereka. antara profesion yg membantu kehamilan yg sihat ,kelahiran yg gentle dan berpantang yg selesa.
menggalakan midwife2 di malaysia confident, bangga, dan gembira membantu masyarakat. kalau boleh mereka adalah tempat rujukan. menggalakan mereka terus menggali ilmu kebidanan dan merembes aura positif dan empati kpd wanita.
fight utk mendapat tempat tertinggi dan gaji tertinggi…
di mana2 negara yg kesihatan baik…midwife adalah antara petugas kesihatan yg paling tinggi kerjanya kerana risiko2 kerja yg mereka hadap hari2. negara kita sepatutnya memberi gaji setimpal dgn apa yg mereka tanggung di bahu. khusus utk midwife indipendent di pusat2 bersalin berisiko rendah, klinik2 desa dan yg bekerja di hospital.