Bersempena International Seminar Alam Bina 2009 di Padang saya berkesempatan melawat projek Masjid Raya Sumatera Barat ini yang ketika itu di dalam pembinaan

Bersempena International Seminar Alam Bina 2009 di Padang, saya berkesempatan melawat projek Masjid Raya Sumatera Barat ini yang ketika itu di dalam pembinaan. Dari bilik hotel penginapan saya seolah dilambai dengan struktur nya yang jelas dilihat dari jauh, itu semacam suatu yang menarik. Lantas saya memohon kepada organiser dair Universiti Bung Hatta untuk membawa kami melawat.
Sudah 5 tahun berlalu dan bumi ini juga sudah mengalami beberapa kali gegaran gempa yang kuat. Namun Masjid Raya Sumatera Bara masih diizinkan ALlah untuk berdiri teguh.
Baru-baru ini sempat saya menziarahinya dan masjid ini sudah dapat digunakan untuk jamaah di bandar Padang.
Alhamdulillah. Ciri-ciri Klimatiknya jelas, tidak ku lihat sebuah pun kipas di dalam dewan masjid yang besar ini. Melalui celah-celah dindinya yang membenarkan ventilasi rentas, ianya sungguh nyaman berada di dalam masjid. Ciri-ciri tradisi minagkabau dan disulami dengan ukiran kaligrafi dinding dalam dan luar sememang menyerlahkan kombinasi senibina tradisi tempatan, Islamik dan Klimatik. Alhamdulillah & Tahniah.
See Translation

Rose2Rose telah berjaya menganjurkan Karnival dan larian Walk4Humanity yang bertujuan untuk mengumpul dana bagi membiayai kaki palsu buat kanak kanak Syria dan Palestin

Rose2Rose telah berjaya menganjurkan Karnival dan larian Walk4Humanity yang bertujuan untuk mengumpul dana bagi membiayai kaki palsu buat kanak-kanak Syria dan Palestin! “Let’s help them to walk again”.
Lebih 1500 peserta dari pelbagai latar belakang, umur, bangsa, kefahaman telah ebrsama-sama menjayakan dan menyertai Larian / berjalan kaki Walk4Humanity.
Tahniah semua yang datang dari dekat dan jauh. Beberapa negeri termasuk MyCARE Johor telah menghantar peserta dengan bas yang ditempah khas ke program W4H tersebut.
Semoga masa dan tenaga yang dicurahkan diberkati Allah.
See Translation

lagi 1

lagi 1..ada agen takaful yg viral tu dok copy paste ayat akak…pastu ada la org sempat screen short..cuma akak x dpt baca plak sbb die hide dr akak or mybe dh delete..banyak yg kecam yer…kalau nk direct col je akak…akak biasa je kena kecam n kena marah ngan budak2 takaful…ramai mmg x puas hati ngan akak ni…tp akak ok je..sbb akak ckp benda btol…bukan suka nk buat cerita ..mmg ramai agen takaful tak bleh terima hakikat sebenar…
akak pn pening…biasa yg gini akak boooo layan jer….bazir masa…

nak kata power takaful tu x de la sgt

nak kata power takaful tu x de la sgt..cuma nk nasihatkan semua masyarakat la..kalau nk buat medical card is better buat medical check up pastikan clear x de sakit..agen plak please take note bila nak suh org langgan medical card ni…bila x bleh claim..kesian kat depa..depa bayaq…hang dapat komisyen..siap p holiday bagai ke luaq negara..client hang duk hamun hang sbb depa x dpt claim…
kot2 la depa kata depa sihat..tp rupanya dlu kecik2 pernah admit coz sakit tp lupa ..bila nk claim sekali pihak takaful detect pernah ada history of illness before…depa bayar bulam2 pakai duit oi..bulan pakai ayaq…hang gak yang kena maki nanti wahai agen2 sekalian…
duq viral dah ni pasal claim x lepas…gara2 sape?? aku salahkan agen 100%…sebab menurut cerita…die bgthu pernah admit ward becoz of batu karang..hang duk kata.xpa2…bleh langgan je without buat medical check up..
bila org tu admit spital n nk claim x lps sbb dlu sebelum die duk langgan die pernah admit ward….siasatan pn x setle2 sampai la org tu kena heart attack plak..pn x dpt claim sbb alasan sama…org tu duq bayar 400 oooo sebulan…mmg la die dato…kaya..tp agak2 la hang nk pau n main2 dgn org gitu….
now ha…nama takaful hang dh buruk…nak salahkan sape??
siasatan awat lama sgt…???! katanya..
awat hang wat lagu tu….hang nak bantu masyarakat ka @ hang nak jd hantu duk pau duit orang…
oiiii..keje halal dah..tp jd gini..bleh jd haram pendapatan tu..pastu wat makan..jd darah daging oiiiii…pai mati…tak takot dosa ka???!
jgn wat main bab halal haram ni…kerja biar telus uiiiii…..
nk nasihat la…cadangan je la..kalau bleh suh la client buat medical check up before langgan medical card…jgn confident sgt nak dpt sale so hang duk bedal je…walaupn company kata x payah..hang buat je…supaya hang mudah..client hang pn mudah…
KALAU HANG BETUL NAK BANTU MASYARAKAT LA…
OK SEKIAN BEBELAN AKAK..
NAK KECAM SILAKAN…
AKAK PN SUKA MMG KENA KECAM…LAGI AKAK BLEH TAMBAH BANYAK ILMU…

, Apa kata kita IKHTIAR Cegah Dan Rawat HFMD dengan #SabunME dan Krim #bioeverplus, Mencegah lebih baik dari mengubati

<<>>
Apa kata kita IKHTIAR Cegah Dan Rawat HFMD dengan #SabunME dan Krim #bioeverplus
Mencegah lebih baik dari mengubati. Kalau dijangkiti juga jangan putus asa dan jangan putus harap.
Pada ibu² yang anak terkena jangkitan HFMD.. Cubalah ikhtiar guna sabun hijau Marine Essence dan sapu dengan krim bio ever.
Amalkan secara konsisten In Shaa Allah.. Seminggu sahaja pulih.. Sabun Marine Essence dan krim mempercepatkan biji² air mengecut dan parut² kesan HFMD juga hilang dengan cepat ?
GARAM BULUH DLM SABUN MARINE IALAH ANTI BATERIA SEMULA JADI
Setiap penyakit pasti ada penawarnya.
#PROJEK100K
#STGMA

Krdt to Ida, MIGRAIN OH MIGRAIN ⚡️⚡️⚡️⚡️, Dia datang lagi

Krdt to Ida
MIGRAIN OH MIGRAIN ⚡️⚡️⚡️⚡️
Dia datang lagi..Dia datang lagi…Aduh sakitnya.. kepala rasa berat, leher pula tak boleh nak pusing, mata berpinar-pinar & tekak pula terasa loya…
Bila dia datang waktu di sekolahTerpaksa lalui hari tersebut dengan tabah dan sangat tertekan.. Mujur ada surau untuk bersembunyi buat semntara waktu menunggu waktu pulang…
Tika loceng sesi persekolahan berbunyi..lalu bergegas untuk pulang ke rumah… serasa tak sempat nak bertegur dengan sesiapa yang berselisih di jalan ke tempat parking kereta. Nak senyum pun dah terasa berat apatah lagi nak memusingkan leher apabila disapa oleh rakan-rakan guru…
Sampai rumah memang terus bagitau suami ajak pergi stokis untuk beli #BVSM sebab rasa dah tak larat sangat nak hadap penyakit migrain ni. Masa tu baru sahaja jadi member SHOM.
Pulang dari stokis terus ambil #BVSM tak sabar-sabar terus berkumbuk @ berkelubung dalam BVSM . Tak sampai beberapa minit lalu terlena terus dah tak sedar apa berlaku disekeliling. Anak-anak kecik masa tu terpaksa diurus oleh en.suami..
Alhamdulillah lebih kurang sejam tertidur, bangun rasa ringan sangat kepala.. macam tak ada apa2 yang berlaku sebelumnya.. Syukur ya Allah.. Terima kasih Allah.. terima kasih BVSM… Esoknya dapat turun sekolah macam biasa dengan senyuman penuh makna ???
❌lagi MIGRAIN
❌lagi UBAT TAHAN SAKIT
❌lagi CUTI SAKIT
#ShaTrainerOnline
#TopBVSMExpert
#STGMA
#PROJEK100K

My favorite photo of the day:, Dear people in the photo; , I know you are not perfect and far from perfection

My favorite photo of the day:
Dear people in the photo;
I know you are not perfect and far from perfection. But please be better leader for Malaysia. Don’t forget to always put Islam in your everything. I really wish.
The rakyat put a very high hope on you. Please don’t repeat the same mistakes and please be better. More better.
Last wish, please bagi kita scholarship nak sambung PhD. ?
*let me be another Azizah of the nation too.
Rakyat;
NH. ?
#betternation
#malaysiayanglebihbaik

Pengeluaran Pelaburan Ahli adalah salah satu dari 15 jenis pengeluaran yang dibenarkan oleh KWSP

Pengeluaran Pelaburan Ahli adalah salah satu dari 15 jenis pengeluaran yang dibenarkan oleh KWSP.
Keluarkan dari KWSP Akaun 1 untuk dimasukkan kepada Unit Trust. Ni yang kita biasa dengar.
Antara syarat utama adalah hanya kepada Syarikat Pengurus Dana yang dibenarkan oleh Kementerian Kewangan.
Sekarang terdapat 24 Syarikat yang berdaftar dengan KWSP.
Syarikat yang nama pun kita tak pernah dengar, tapi wujud.
Syarat lain adalah jumlah pengeluaran yang dibenarkan hanya 20% dari jumlah lebihan.
Contoh pengiraan:
Umur 30
Akaun 1. RM 32,000
Simpanan asas RM 27,000
Lebihan RM 32,000 – RM 27,000 = RM 5,000
Jumlah pengeluaran yang layak 20% dari lebihan
RM 5,000 x 20% = RM 1,000
Seribu sahaja yang layak dikeluarkan dalam tempoh tiga bulan.
Lebih kurang 3% sahaja dari jumlah Akaun 1.
Warning dari KWSP
Risiko pelaburan ditanggung 100% oleh ahli.
RM 1000 yang dilaburkan adalah atas tanggungjawab sendiri.
Pilih pelaburan yang paling sesuai.
Kita melabur untuk hari tua.
Pada masa tu kita dah tiada pendapatan.

ATOK ABAH HILANG Sehingga jiran yang telah berpindah jauh pun bertanya melalui WA

” ATOK ABAH HILANG “Sehingga jiran yang telah berpindah jauh pun bertanya , melalui WA
“Yus , betul ke bapa mertua Yus hilang ?”
Suka saya berkongsi ibrah dari peristiwa ini. Bapa mertua Hj . Munir bin Ghazali , berusia 87 tahun . Bekas Guru Besar Sekolah Agama , Imam dan tenaga pengajar Kelas Fardhu Ain di Masjid dan surau-surau.
Rutin harian , setelah solat subuh berjamaah di masjid Al-Ubudiyyah Seksyen 19, beliau akan ke kubur Ibu Mertua di Seksyen 21 , Shah Alam. Sanga…
Continue ReadingSee Translation

Nak senang shopping di Shopee downloadla apps

Nak senang shopping di Shopee downloadla apps. Daftar pakai akaun fb pun boleh. Senang je. Tapi hati-hati sikit. Shopee ni berhantu hahaha. Lepas korang beli Argan Oil ni cepat-cepat keluar tau. Jangan scroll benda lain dah ?
Klik link kat bawah ni ye kalau nak dapatkan Argan Oil dengan free shipping ?