Punyalah fikir nak pakai baju apa pergi womens retreat

Punyalah fikir nak pakai baju apa pergi womens retreat. Setengah jam jugak makeup, pakai mascara bagai. Sampai sampai the ladies tengah main ‘Feelings-Needs’ card.
Tak play an entire session pun. Just duduk kat tepi. Dengar sipi-sipi… Lepas tu sorang sorang mula menangis. Last-last dengan aku sendiri menangis. Adoi.
Confronting your subconscious mind: your deepest fears and your traumatic pasts is the bravest thing anyone could do. I of all people should know this. I’ve been avoiding therapy for roughly a year. LOL
Thanks Dr Izam Suziani for the session. Siapa nak hilangkan mental block atau sakit sakit badan yang ada kemungkinan sebenarnya psychosomatic pains, sila book session dengan Dr Izam ya. Highly recommended.
#NotAPaidReview
#Hypnotherapy
#FeelingNeedsCard

Perkongsian berkait penyususuan susu ibu sempena I-Win 14, UIAM Kuantan

Perkongsian berkait penyususuan susu ibu sempena I-Win 14, UIAM Kuantan.
Dimana peranan seorang ayah.
Perlu ke beri upah menyusu kepada ibu tersebut? Kalo tak perlu, apa yang harus dilakukan oleh si bapa?
Peranan paling besar adalah cari ibu yang terbaek untuk anaknya. Sebab susu ibu ni berkaet nasab. Kata speaker tadi, tanggugjawab seorang ayah adalah cari ibu susu terbaek untuk anak. Tu lah kan, nasab ni penting dalam Islam. Ia sangat dititikberatkan.
Tangungnjawab menyusukan anak adalah tanggungjawab bersama.
Ayah kena sediakan makanan terbaek untuk si ibu, tolong ibu buat kerja rumah, dan beri sokongan moral sebaeknya. Kena pastikan ibu menyusu sihat. Kena bertanggungjawab!
Malah, kalo suami isteri bercerai, ada anak yang masih menyusu, si ayah anak tersebut kena beri upah menyusu pada bekas isteri. Kalo si ayah meninggal masa anak belum habis menyusu, tanggungjawab bayar upah menyuau tu jatuh kepada wali belah ayah teraebut.
Nak kata besarnya tanggungjawab seorang suami/ayah dalam menyusukan anak.
Even kalo ibu takboleh menyusu, si ayah kena cari ibu Susuan buat si anak. Nak katanya penting sangat menyusukan anak dengan susu ibu. Takboleh amek mudah. Takboleh senang je nak bagi susu formula. Kena cari ibu susuan. Kita sekarang tak de dah ibu susuan. Even dulu zaman Rasulullah ada ibu susuan. Mungkin lepas ni kita kena tengok balik peranan ibu susuan ni. Besar ye tanggunggjawab ayah.
Kalo ibu tu banyak susu, dah lebih dah susu, si ibu boleh bagi susu tu pada anak yang masih memerlukan susu. Tapi ada syarat, kena jumpa dulu dengan ibu tersebut. Sebab ia akan melibatkan nasab kan.
Banyaknya dapat input. Tak rugi langsung datang!
Untuk penjelasan lebih lanjut, boleh dengar video ni, ulasan dari Pakar.
Apa kata anda tentang bank susu patuh syariah? Saya sokong!
Program ni menarik juga sebenarnya ye. Masa dengar tajuk tu macam hmmm malasnya nak pergi sebab berkait susu ibu. Tapi saya memang tak miss join I-Win kt UIAM ni sebab selalunya memang best. Malas nak pergi sebab tak kawen lagi. Tapi attend juga dan alhamdulillah tak menyesal. Currently this may be my general knowledge. Dapat tahu banyak benda berkaet penyusuan susu ibu dari segi feqah dan sainsnya. Nanti kalo ada rezeki boleh praktikkan ilmu yang ada.
For more video boleh visit FB Centris UIAM. Ada LIVE video kat sana untuk whole program. Menarik, tengoklah. Search je Centris. Sebab dia page tatau lah gane nak tag.
Bakal ibu,
NH. 😉

“Nah duit, buat beli air

“Nah duit, buat beli air.” Abang hulur beberapa keping not. Esoknya, balik dari Johor, saya nak ambil teksi. Dan gunakan duit abang bagi, untuk bayar tambang teksi.
Selepas Subuh, saya text abang, “Duit abang bagi tadi Dekna buat bayar teksi. Abang suruh buat beli air. Boleh abang halalkan?” Nampak kecik kan. Tapi sebenarnya besar. Sebab itu amanah orang. Walaupun abang bagi, saya tahu abang sekadar sebut je. Buat beli air. Sambil hulur tu dia nak berbasa-basi.
Begitu juga kalo orang bagi duit zakat/sedeqah pada kita. Bila orang pesan, guna elok-elok buat beli barang keperluan. Jangan kita gi enjoy beli Starbuck pula.
Makcik-makcik kalau bagi duit bila datang ke rumah, selalu pesan, “duit tu kongsi dengan adik ya.” Lepas tu Ibu terus ingatkan. Duit tu jangan simpan lama-lama, bahagi terus. Itu amanah orang. Kena cepat lunaskan. Jangan tangguh-tangguh. Bila tangguh, kita ni hidup dalam keadaan amanah tak selesai. Susah tu.
Jangan ambil mudah. Soal amanah, soal yang besar. Bimbang Allah tanya macam-macam, dan sebab sikit je bendanya, kita tak dapat masuk Syurga. Terpaksa reverse balik masuk neraka. Kan sayang tu.
Soal amanah bukan soal benda-benda besar saja. Benda kecil pun kena jaga. Soal yang kecil ini boleh jadi panjang hitungannya kelak.
Jangan ambil mudah.
Sama-sama beringat.
*setahun yang lepas.
Regards,
NH. 😉

Alhamdulillah, Ibu saya Che Norisah Norika selamat berangkat menuju ke Madinah untuk menunaikan haji petang tadi

Alhamdulillah, Ibu saya Che Norisah Norika selamat berangkat menuju ke Madinah untuk menunaikan haji petang tadi.
Terasa kosong jiwa. Dialah ibu, dialah sahabat paling akrab. Dialah sumber inspirasi dan nasihat. Dialah gedung doa yang paling mustajab. Kami sekeluarga menyerahkan Ibu dalam lindungan penjagaan Allah. Semoga Ibu sihat dan dipermudahkan urusan disana.
Terimakaseh buat saudara-mara, kawan-kawan Ibu dari SKTC, SKPK2 dan SKOT1 yang menziarah ke rumah dan tak lupa yang mendoakan Ibu. Terimakaseh dan semoga Allah membalas segala budi baek kalian.
Sebarang urusan berkait Ibu, boleh direct hubungi saya sepanjang ketiadaan Ibu di Malaysia. Saya bagi pihak Ibu, mohon maaf andai ada salah silap Ibu dengan kalian. Andai ada urusan yang tidak selesai, boleh jumpa kami. Maafkanlah kesilapan dan kekurangan Ibu yang kecil mahupun besar; sengaja mahupun tidak. Semoga Kalian juga sudi mengirim doa buat Ibu.
Mohon doa dari semua, agar Ibu diberi kesihatan yang baek dan jiwa yang lapang untuk menyempurnakan urusan rukun Islam kelimanya. Semoga Ibu kembali semula ke pangkuan keluarga dengan kegembiraan yang besar.
Tuhan, Ibu kami ini seorang Ibu yang sangat baek. Yang banyak berkorban dan yang banyak mendidik hati kami menjadi hamba. Kau lindungilah Ibu dengan sebaek-baek perlindungan.
Ibu, kami titip dan kirim pelbagai doa. Tapi kami tahu, Ibu akan sentisa doakan yang terbaek buat kami semua. Yang terbaek bagi Ibu, itulah yang baek buat kami. Yang menggembirakan hati Ibu, itulah yang menggembirakan kami. Yang menyenangkan hati Ibu, itulah yang menyenangkan kami.
Genap 10 hari bermusafir. Kuantan-Seremban-Johor-Kelantan-Kuala Lumpur; saya mohon maaf untuk tanggungjawab dan urusan yang tertangguh. Ini menjawab persoalan kenapa banyak whatsapp, mesej dan emel tidak dijawab. Harap maaf. Saya memang tumpu sepenuh masa untuk khidmat kepada Ibu sebelum Ibu berangkat ke tanah suci. Semoga Allah terima khidmat ini.
Semoga suatu hari nanti, kita semua dijemput menjadi tetamu Allah sebelum ajal dan dalam keadaan masih sihat dan bertenaga.
Semoga Husna; berjaya jadi anak yang menyenangkan hati Ibu dan membuat Ibu bahagia. Amiin.
Tahniah juga buat Tabung Haji; atas pengurusan yang sistematik dan teratur! Perjalanan yang tersusun dan selesa. Tabung Haji memang terbaek. Petugas semua pun sungguh sopan dan menyenangkan. Allah merahmati kalian dengan sebesar-besar rahmat. Barakallah!
*pardon my sunglass. Saya memang orang yang tak tahan panas dan silau tahap migrain. Takpakai spek hitam boleh merana migrain dua tiga hari. Nak juga dapat imej ayu tanpa spek mata, tapi daripada seksa migrain, kita lupakan sajalah. Maafkan, kalo nampak berlagak dan sombong. ?
Yang ditinggalkan;
NH. 😉

Ada kawan-kawan saya, yang tak berpeluang sambung belajar, selalu sebut,, “Kau untunglah boleh sambung belajar tinggi-tinggi

Ada kawan-kawan saya, yang tak berpeluang sambung belajar, selalu sebut,
“Kau untunglah boleh sambung belajar tinggi-tinggi. Jadi orang pandai.”
Sebenarnya, hidup ni bukan persaingan siapa paling pandai. Pandai ni sesuatu yang subjektif.
Kalau nilai dari sudut pandai memasak? Kau yang pandai. Aku tak.
Kalau nilai dari sudut pandai mengemas/menghias rumah, kau yang pandai. Aku tak.
Kalau nilai dari sudut yang pandai berhias, kau yang pandai. Aku tak.
Kalau nilai dari sudut pandai menjahit, kau yang pandai. Aku setakat nak jahit seluar anak sedara koyak je lepas lah.
Jadi sekarang, siapa yang pandai? Semua orang ada kelebihan masing-masing. Subjektif bukan?
Sebaek-baek kehidupan adalah orang yang banyak memberi manfaat. Tak kisahlah dia belajar tinggi ke belajar rendah ke. Asalkan dia banyak memberi manfaat pada orang lain. Pada ahli keluarga. Pada saudara-mara. Pada masyarakat.
Bila dia mati, orang kenang jasa dan amal jariahnya. Masa tu, orang takkisah dia ada PhD ke atau sijil SPM.
Setiap orang ada jalannya tersendiri. Gunakan tempat yang kita ada sekarang ni dengan baek untuk jadi manusia yang bermanfaat kepada orang lain.
Kalau kita meninggal, Allah tak timbang sijil-sijil kita. Tapi Allah timbang amal-amal kita.
Tiada beza sedeqah orang PhD dan sedeqah orang SPM. Sama saja timbangannya di mizan. Jadi, tiada isunya bukan?
Paling rugi adalah orang yang belajar tinggi-tinggi tapi sayang, hidupnya tidak memberi manfaat kepada orang lain. Hidupnya hanya untuk dirinya sendiri. Rugi sangat. Kerja balik awal. Ponteng. Tak komited dengan ilmu. Tak amanah dengan kerjaya. Makan gaji buta. Pemalas. Akhlak kelaut. Bagi contoh tak baik kat orang lain. Ini lagi rugi. Tak ada gunanya pun belajar sampai PhD. Kalau tak boleh tumpang. Kalau tak boleh mennyumbang. Kan?
Jadi, tak kisah kita kat posisi mana, banyakkan memberi kepada manusia. Berilah apa saja yang kita ada. Ada ilmu, beri ilmu. Ada motivasi, beri inspirasi. Ada duit, beri sedeqah. Ada pangkat, beri contoh yang baik. Berilah apa saja yang baik. Nescaya pulangannya juga akan lumayan buat tabungan akhirat kelak.
Regards,
NH. 😉

DEPPA TORI Deppa Kue Tori Tori aja Toraja Deppa Tori merupakan salah satu jajanan khas yang berasal dari Sulawesi Selatan

⭕ DEPPA TORI’ ⭕
Deppa = Kue
Tori’ = Tori-aja/Toraja
Deppa Tori’ merupakan salah satu jajanan khas yang berasal dari Sulawesi Selatan. Sepintas kue ini terlihat keras dan berwarna merah kecoklatan, tetapi jika anda yang baru pertama kali mencicipi mungkin akan terkejut dengan sensasi renyah dan gurih. Lembut, kenyal, dan manis, itulah ciri khas dari Deppa Tori’.
Kue yang terbuat dari bahan dasar tepung beras dan gula merah (gula aren) ini sangat menggugah selera, apalagi dihidangkan dengan secangkir teh atau secangkir kopi Toraja.
Biasanya Deppa Tori’ menjadi pilihan favorit bagi wisatawan untuk dijadikan oleh-oleh, dikarenakan kue ini bisa awet hingga beberapa hari.
? Deppa Tori’ ini juga memiliki kemiripan dengan kue dari daerah tetangnya, iaitu di Enrekang memiliki kue bernama “Deppa Tektekang. Deppa Tektekang termasuk Deppa Tori’ sudah DIPATENKAN oleh Pengkab Enrekang pada Direktorat Paten dan Hak Cipta Derektorat RI. Enrekang memiliki pengakuan bahwa Deppa Tektekang maupun Deppa Tori’ asli dari daerah Enrekang.
➡ Bagi anda yang belum pernah mencicipi kue khas dari Sulsel ini, jangan lupa membeli Deppa Tori’ ketika anda berkunjung ke Toraja.
➡ Anda yang penasaran ingin belajar membuat Deppa Tori’, saya telah membagikan video resep dari program televisi “Rasa Sayange” yang akan dijelaskan oleh mas Rudy Choirudin. Selamat mencoba..
➡ Saya juga membagikan video parody dari anak Toraja yang kreatif mempromosikan Deppa Tori’ lewat lagu populer Despacito yang telah di parody. Semoga terhibur..
◼ Kurre sumangnga’, tabe’.. ◼

TARI PA TIRRA Kekayaan budaya Toraja memang harus tetap dilestarikan begitupun kekayaan seni tarian adatnya

? TARI PA’TIRRA ?
➡ Kekayaan budaya Toraja memang harus tetap dilestarikan, begitupun kekayaan seni tarian adatnya. Karena sejak dari ratusan tahun yang lampau, suku Toraja begitu menghargai “seni tari” dalam setiap upacara adatnya. Berbeda dengan suku-suku lain di Nusantara, suku Toraja dalam upacara adatnya baik itu Rambu Tuka’ (Ucapan Syukuran/Kegembiraan), maupun Rambu Solo’ (Upacara Kematian) tarian selalu ada dalam acara adatnya. Seni Tari sepertinya sudah menjadi bumbu tersendiri dalam setiap upacara adat. Contohnya tari Pa’gellu di acara sukacita, lalu ada tari Ma’badong dalam acara kedukaan, semua tarian adat Toraja masing-masing memiliki arti dan fungsinya, sesuai yang telah diatur oleh para pendahulu mereka.
➡ Salah satu tarian Toraja yang terus dilestarikan hingga kini adalah Tari Pa’tirra. Tarian ini adalah tari kegembiraan/sukacita, ditarikan dalam upacara Rambu Tuka’, baik itu di waktu musim panen, acara pernikahan, pentahbisan rumah adat tongkonan, dan pada hari-hari keagamaan (natal).
➡ Tarian ini ditarikan oleh kaum lelaki, gerakan yang bersemangat dan ayunan tangan kanan memegang bambu mengeluarkan bunyi, dengan suara teriakan khas dari seorang penari yang menjadi pemimpin.
➡ Mamasa juga memiliki tarian adat sejenis ini, hanya saja nama tarinya, bajunya, maupun ragam gerakannya, memiliki sedikit perbedaan.
? Kurre Sumangnga’.. Tabe’..

Bahasan AhadBelajarBersama Surah dan Ayat Hud 41 Kaedah Tahsin Secara garis besar jawaban Mas Azzam sudah benar

Bahasan #AhadBelajarBersama
Surah dan Ayat
Hud 41
Kaedah Tahsin.
Secara garis besar jawaban Mas Azzam sudah benar. Dan Mas Azzam akan saya kasi doorprize nya dalam bentuk pulsa, bisa diambil juga bisa di infaq kan ke keluarga sahabat atau siapa saja (mohon inboxkan nomernya ya).
Tapi di sini saya harus tambahkan sedikit bahasan.
Yang pertma adalah Imalah. Bacaan ini banyak ditemui pada bacaan Imam Hamzah dan al-Kisa’i, yaitu di antaranya pada kata yang berakhiran seperti الضحى، قلى، سجى، هدى. Qiraat Imam Hamzah sudah banyak dan bisa dilihat di youtube. Namun pada riwayat Imam Hafs hanya terdapat pada kata مجراها (QS. Hud:41). Dan riwayat ini yang sering saya dan mungkin sahabat gunakan. Apabila menggunakan imam Hafs maka biasanya kita juga berbicara Rasm Ustmani. Di Indonesia sudah banyak Quran yang menggunakan Rasm Ustmani. Selanjutnya alasan diimalahkannnya kata “majraha” adalah untuk membedakan antara kata “majraha” yang berarti berjalan di daratan dengan kata “majraha” yang berarti berjalan di laut. Karena dalam ayat ini bercerita tentang Nabi Nuh yang akan mengarungi lautan yang penuh tantangan ombak dsb, maka dibaca agak miring diantara fathah dan kasroh menjadi Majreha (baca;mereka). Ini salah satu pendapat dari beberapa yang saya baca.
Dan tambahan yang agak penting adalah pada gambar yang saya kasi kolom merah. Dan itu dinamakan sebagai Shifrul Mustadir.
Shifrul Mustadir adalah bulatan sempurna yang diletakkan di atas huruf mad yang menunjukan bahwa mad tersebut tidak dibaca panjang, baik ketika washol maupun waqof. Jadi bisa diartikan bahwa huruf tersebut dianggap hilang karena ada bulatan kecil sempurna diatasnya. Selain pada ayat ini, juga terdapat contoh yang lain yaitu pada Surah Al Kafirun ayat 4 pada bacaan أَناْ..Nah pada bacaan ini pasti sahabat Muslim membacanya tidak panjang (mad) karena ada Shifrul Mustadir.
Semoga Bermanfaat
Barokallaahufiikum

City to city grounded Blora 2018 Persiapan 3 4 hari Alhamdulillah acara berlangsung lancar

City to city grounded Blora 2018.
Persiapan 3-4 hari Alhamdulillah acara berlangsung lancar.
Terima kasih untuk seluruh Grounded Coach yang telah mendukung terwujudnya acara ini Coach Imam Elfahmi, Coach Dede Hermawan, Coach Woro Tri Utami, Bunda Yuni Nurhayati.
Kapten SuperEO & tim ajaib Pak Siswanto Purwanto, Bu Yunita Eskadewi, Dhea Karina Fitri, Bu Najah Aprilia Ekawati, Bulik Diana Hartanti, Mas Ahmad Ojan dan seluruh team. Tuan rumah Gala Dinner Bulik Umi Khasanah. Sponsor, Bu Lu’luatul Baroroh, Ahmad Fatoni dan berbagai pihak dan komunitas yang tidak bisa saya sebutkan satu persatu.
Rangkaian acara mulai dari mentoring bisnis pekanan, gala dinner & bakti sosial telah tertunaikan.
Semoga menjadi berkah dan menjadi titik lesat bagi semua tim, peserta, penerima manfaat dan seluruh jejaring kami.
Siap merekatkan simpul2 pemberdayaan, merangkul berbagai pihak untuk bersinergi dan terus memperkuat barisan para pemberdaya.
(Bertemu) untuk menyamakan visi dan sinergi
Belajar untuk (bertumbuh)
(Berbagi) untuk memperkuat empati
Blora Berdaya
Bertemu-Bertumbuh-Berbagi

Keseruan di balik 2 hari workshop di Surabaya Bersama para leader dan Tim Epc Sby

Keseruan di balik 2 hari workshop di Surabaya Bersama para leader dan Tim Epc Sby.
Kalo di tanya seru nya Jadi EPC tigaraksa ya begini.
Kutak katik Laptop biar dapat Value.
Eh beneran 2 hari ini bumill happy, meski keliatan cengar cengir ilmu dari workshop kayanya harus di aplikasi kan.
Untuk membantu memudahkan dan memasarkan produk edukasi anak nantinya.
Terima Kasih Wabil Khusus bapak Rahmat, Ibu wenny Pak dadan Dan Pemateri Mas Fikri jauh jauh dr jakarta special buat ajarin emak emak biar Jago Jualan.
Dan Kerennya ada Mak emak hamil 9 bulan masih sempet belajar loh ??
Rizka Aquariuz sehat sehat lancar ya lahirannya
See U
Bu nyai titi dije ya Maria Luailia